Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Κάθε βράδυ και πιο δυνατοί

Για ένα ακόμη βράδυ, το δεύτερο συνεχόμενο έχουμε πολύ ευχάριστα συναισθήματα αφού η Εθνική μας ομάδα νίκησε και την Κροατία.

Κατ’ αρχάς, να συγχαρώ τον προπονητή, το επιτελείο του και τους παίκτες για το θετικό ξεκίνημα της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ.

Επειδή είμαστε μια νέα ομάδα, με αρκετούς νεαρούς αλλά και καινούργιους παίκτες, θεωρώ ότι αυτές οι νίκες θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ για τη συνέχεια. Αυτές οι νίκες συμβάλλουν πάρα πολύ στην ψυχολογία, χτίζουν μια νέα ομάδα, όπως η δική μας και σφυρηλατούν το πνεύμα του νικητή που χρειάζεται να έχεις σε τέτοιες διοργανώσεις με βάθος.

Συνεπώς περιμένω και στη συνέχεια να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο, να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε όλους τους αγώνες με τη σοβαρότητα που μας διακρίνει έως τώρα.

Όσον αφορά στα τεχνικά σημεία του αγώνα με την Κροατία, η Εθνική μας εκμεταλλεύτηκε άριστα τη μεγάλη αδυναμία των αντιπάλων μας.

Επειδή οι ψηλοί τους, ακόμη και τα «4άρια» τους είναι βαριά, στήσαμε τα Pick nroll ώστε να εκμεταλλευτούμε τους δικούς μας ευκίνητους ψηλούς.

Όποτε δεν συνέβαινε αυτό, απλά παίζαμε «post up» τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη που συνέβαλε στο καλό μας ξεκίνημα.

Παράλληλα, στην άμυνα κλείσαμε καλά τη ρακέτα μας, δεν επιτρέψαμε στους δικούς τους ψηλούς να δράσουνε κοντά στο καλάθι κι ενώ γνωρίζαμε καλά ότι επίσης τα τεσσάρια τους δεν είναι συνεπείς σκόρερ από τα 6.25μ.

Βρήκαμε πολλές λύσεις, πολλές ευκαιρίες που τις εκμεταλλευτήκαμε αφού ήμασταν και πολύ εύστοχοι, και από το ημίχρονο χτίσαμε μια πολύ μεγάλη διαφορά.

Ασφαλώς με ομάδες όμως η Κροατία, δεν μπορείς να παίξεις σε τόσο υψηλό επίπεδο επί 40 λεπτά κι ο αντίπαλός σου να κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Για αυτό και στο δεύτερο μισό του αγώνα, όπου μειώθηκαν και τα ποσοστά μας, οι Κροάτες έκαναν τη δική τους αντεπίθεση.

Η Εθνική μας, όμως, έδειξε ωριμότητα, δεν πανικοβλήθηκε και παρά την πίεση που δεχτήκαμε κρατήσαμε μια πολύτιμη νίκη.

Θα ήθελα να σταθώ στον Βασίλη Σπανούλη, για την οργάνωση του παιχνιδιού και την ευθύνη για την κυκλοφορία της μπάλας, όπως φυσικά και για τους 5 πόντους που πέτυχε όταν οι Κροάτες μείωσαν στους έξι.

Στον Γιάννη Μπουρούση που έκανε ένα φοβερό πρώτο ημίχρονο αλλά και στον Γιάννη Καλαμπόκη που στην πρώτη του παρουσία στην Εθνική, έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και να συνδράμει στην προσπάθεια της περιφερειακής μας γραμμής.

Είναι και μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα ενός φίλου, στο χθεσινό σχόλιο, για το εάν η Εθνική μπορεί να βγάλει το τουρνουά με τέσσερα γκαρντ, αν και θεωρώ ότι κάθε βράδυ θα είναι ένα καινούργιο ματς που οι τέσσερις περιφερειακοί μας θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να αντέχουν στην πίεση των αντιπάλων και την επιβάρυνση από τους συνεχόμενους αγώνες.

2 σχόλια:

  1. Πιστεύεις Coach οτι οι Κουφός και καλάθης είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Εθνική στα δύσκολα.Πόσο επηρεάζει η απουσία των Παπαλουκά και Διαμαντίδή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή και χρήσιμη η ανάλυσή σου, βοηθάει να καταλαβαίνουμε την 'λειτουργία' της ομάδας και το μέγεθος της προσπάθειας που γίνεται απο τους παίκτες και τον προπονητή.
    Περιμένω σπουδαία πορεία, χαρη στην ικανότητα και τις βάσεις που εχει διαμορφώσει με το έργο και τις επιτυχίες της, νασαι καλά.
    fOTIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή