Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ήταν ζήτημα σοβαρότητας

Εάν αποδεχτούμε εκ των προτέρων ότι η διαφορά ποιότητας μεταξύ της Εθνικής μας ομάδας και εκείνης των Σκοπίων είναι μεγάλη, αν όχι τεράστια, τότε το κριτήριο για την έκβαση του εναρκτήριου μας αγώνα στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας ήταν η σοβαρότητα.

Από τις πρώτες κι όλας φάσεις του αγώνα οι διεθνείς μας έδειξαν ότι δεν υποτιμούν τον αντίπαλό τους, ήταν προσηλωμένοι στο στόχο τους, στο παιχνίδι που τους είχε υποδείξει ο προπονητής.

Το πρώτο στοιχείο του παιχνιδιού μας που έγειρε τόσο νωρίς την πλάστιγγα ήταν η άμυνα. Κυρίως μέσα στη ρακέτα, όπου οι αντίπαλοί μας είχαν μηδέν αποτελεσματικότητα κι αναγκάζονταν να σουτάρουν συνεχώς από το τρίποντο. Μολονότι ήταν εύστοχοι (μόνο στην πρώτη περίοδο) η Εθνική μας δεν άλλαξε λογική, δεν πανικοβλήθηκε κι έχτισε από νωρίς μια διαφορά.

Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι ήταν η διάρκεια σε αυτή την απόδοση. Καλή επιθετική λειτουργία, ελάχιστα λάθη, εμμονή στην άμυνα.

Νομίζω ότι η επιτυχία της Εθνικής μας είναι που κατόρθωσε να τελειώσει από το ημίχρονο την υπόθεση νίκη, σε αγώνα-παγίδα στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν λογικό να πέσει λίγο ο ρυθμός, ακόμη κι ο βαθμός συγκέντρωσης από τη στιγμή που η διαφορά είχε φτάσει και στους 34 πόντους

Οι παίκτες έπαιξαν ακόμη πιο ελεύθερα κι η τεράστια απόσταση που χώριζε τις δύο ομάδες, επέτρεπε ακόμη και λίγο πιο παρακινδυνευμένες προσπάθειες, ίσως και στο βωμό του θεάματος.

Η ουσία είναι ότι ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής, Γιόνας Καζλάουσκας, είχε την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλους, και να βοηθήσει τα δύο βασικά μας γκαρντ, Σπανούλη και Ζήση εν όψει της συνέχειας. Δεν χρειάστηκε να παίξουν πολύ, τουλάχιστον όσο θα χρειαστεί στους επόμενους αγώνες, δοκίμασε πρόσωπα και πράγματα που θα είναι χρήσιμα για τη συνέχεια.

Ασφαλώς ο επόμενος αγώνας της Εθνικής μας, με την Κροατία, είναι πολύ πιο δύσκολος. Είναι τελείως διαφορετικός, απέναντι σε πλήρη και ποιοτική ομάδα, με πολλές παραστάσεις και αρκετές φιλοδοξίες.

Ελπίζω να συνεχίσουμε με νίκη, γιατί τη χρειαζόμαστε και για την επόμενη φάση όπου θα μεταφέρουμε τους βαθμούς μας και θα διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατή θέση εν όψει τον νοκ άουτ χιαστί αγώνων.

Εύχομαι λοιπόν, ολόψυχα, καλή επιτυχία στον προπονητή, το επιτελείο του και τους παίκτες της Εθνικής μας ομάδας.

3 σχόλια:

  1. Sosta ta lete k. Zouro, alla ta epomena mats pou tha einai pio dyskola tha prepei na kanoyme akoma kalyteri emfanisi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα σας κ.Ζούρο.

    Εχοντας παρακολουθήσει πολλά χρόνια τώρα, αρκετές διοργανώσεις (Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ, Ολυμπιακούς Αγώνες) θεωρώ ότι αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο χαρακτήρας που δείχνει κάθε ομάδα.
    Κι είναι αυτό που λέτε για το σημερινό ματς με τουςε Σκοπιανούς. Δείξαμε σοβαρότητα, δηλαδή δείξαμε χαρακτήρα.
    Ίσως ως τρίτος, ως φίλαθλος δεν αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σημασία των συστημάτων που έχετε οι προπονητές, των τεχνικών, όπως λένε, λεπτομερειών και κρίνω πιο γενικά.
    Έχω όμως την αίσθηση ότι πέραν των σημαντικών λεπτομερειών του μπάσκετ, ως παιχνιδιού, παίζει ρόλο το μυαλό των παικτών, ο βαθμός συγκέντρωσης και ετοιμότητας κι αν κρίνουμε από το σημερινό ματς, μπορούμε να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι για την Εθνική μας.
    Ανεξάρτητα από το εάν τελικά τα Σκόπια είναι πολύ αδύναμα.
    Ευχαριστώ.
    Δημήτρης, Ηλιούπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Coach ποιά θα μπορούσε να ήταν η εξέλιξη του αγώνα αν έμπαιναν τα τρίποντα των ψηλών Σκοπιανών, στην αρχή του αγώνα?Έχουμε αδυναμία στο μαρκάρισμα των αντίπαλων ψηλών μακρυά από το καλάθι???Θα αντέξει η Εθνική να ανταπεξέλθει στο τουρνουά με ΜΟΝΟ 4 περιφερειακούς????

    ΑπάντησηΔιαγραφή